Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ενεργοποιούνται 446 κλίνες αποκατάστασης

Την άμεση λειτουργία 446 κλινών, αδρανών μέχρι σήμερα, στα Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και τα Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των φορέων της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο "Insurance Money Conferance 2011", οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα.

Ο Μ. Μπόλαρης ανέφερε επίσης ότι, με την ενεργοποίηση των 446 κλινών, τα ΚΑΦΚΑ και τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ θα αξιοποιηθούν ως υπηρεσίες τεταρτοβάθμιας υγείας, προκειμένου να υπηρετήσουν τη δημόσια πολιτική για τη φυσική αποκατάσταση.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΙΚΑ: Αύξηση του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη & του παραπληγικού επιδόματος από 1/7/2011 έως 30/6/2012

Στα 33,57 ευρώ διαμορφώθηκε το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη για το διάστημα από 1/7/2011 έως 30/6/2012, σύμφωνα με εγκύκλιο που ανακοίνωσε το ΙΚΑ στις 17 Αυγούστου 2011. Αυτό σημαίνει πως το παραπληγικό επίδομα ανέρχεται στα 671,4 ευρώ μέχρι τις 30/6/2012.
Ακολουθεί το κείμενο της εγκυκλίου:


Αριθ. Πρωτ Σ38/4, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ:57
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ – ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Αγ. Κων/νου 8 (10241), Πληροφορίες: Π. Δάβου, Τηλ. 2105215189, FAX: 2105230046, e-mail: diefpar@ika.gr

ΘΕΜΑ: «Αύξηση του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη από 1/7/2011 έως 30/6/2012.
Αναπροσαρμογή του παραπληγικού επιδόματος από 1/7/2011 έως 30/6/2012.
»

Με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) των ετών 2010, 2011 και 2012, (Πράξη Κατάθεσης 14/16-7-2010), καθορίστηκε η τιμή του Ημερομισθίου του Ανειδίκευτου Εργάτη (Η.Α.Ε.) από 1/7/2011 έως 30/6/2012 σε 33,57 Ευρώ.
Έπειτα από τα παραπάνω, το ποσό του παραπληγικού επιδόματος ανέρχεται από την 1/7/2011 έως την 30/6/2012 σε 671,4 Ευρώ.
Ο υπολογισμός των διαφορών θα γίνει από τη Μηχανογραφική Υπηρεσία, εκτός από τις περιπτώσεις που το επίδομα καταβάλλεται από τα Κέντρα Πληρωμών Συντάξεων, από τα οποία και θα γίνει η σχετική καταβολή της διαφοράς.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1. Γραφ. Γεν. Δ/ντή Ασφ/κών Υπηρεσιών
2 .Γραφ. Δ/ντριας Παροχών
3. Δ/νση Παροχών
Τμήμα Κύριας Σύνταξης(10 αντίτυπα)
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Ο παρατεταμένος εμπαιγμός του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους με αναπηρία

Μετά τις τελευταίες αντιδράσεις, αποφασίστηκε η αναστολή της «σφαγής» μέχρι 31 Δεκεμβρίου

“Παιχνίδι νεύρων” έχει επιλέξει η διοίκηση του ΙΚΑ σε βάρος των ασφαλισμένων με αναπηρία, “τραβώντας” από αναστολή σε αναστολή και από παράταση σε παράταση την εφαρμογή της εγκυκλίου 37/2011 του Ιδρύματος που “σφαγιάζει” οριζόντια την δημόσια συμμετοχή στην προμήθεια ορθοπεδικών – ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών.

Το ΙΚΑ "αγοράζει" χρόνο, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν "πουλάνε" το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αντιπαράθεση στα όρια... 

Το ΙΚΑ "αγοράζει" χρόνο, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν "πουλάνε" το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αντιπαράθεση στα όρια... Η τελευταία πράξη του “παιχνιδιού” αποτυπώνεται στην τελευταία σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. 79) με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2011, υπό τον τίτλο “Ορθοπεδικά – Ορθωτικά είδη και τεχνητά μέλη”.  Το “διά ταύτα” της επί λέξει : “Με την παρούσα δίδεται νέα παράταση για τα παραπάνω είδη μέχρι 31 – 12 – 2011”.

Ας διατρέξουμε βήμα – βήμα το “παιχνίδι” από την αρχή: Αρχές Καλοκαιριού είχε εκδοθεί η εγκύκλιος 37 που δημιούργησε σάλο στον χώρο των ΑμεΑ και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ από ομάδα ακτιβιστών με αναπηρία αυτοπροσδιοριζόμενη ως “Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ”. Προς εκτόνωση του κλίματος ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος δεσμεύτηκε για διατήρηση των ισχυόντων προ της αποδοκιμαστέας εγκυκλίου τιμών και έναρξη διαβούλευσης ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές. Ως πρώτο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα έθεσε τα τέλη Ιουλίου, διαμαρτυρίες ακολούθησαν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό για μιά τόσο κρίσιμη “δουλειά”, ξανά μανά αναδιπλώθηκε ο διοικητής και έθεσε εύλογο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συστήθηκε επιτροπή με συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος για να μελετηθούν οι αλλαγές, έγιναν συνεδριάσεις, κατατέθησαν εισηγήσεις. Ολα στην θεωρία καλά, όχι όμως και επί του πρακτέου. Ολες οι βελτιωτικές εισηγήσεις αγνοήθηκαν,  ο νέος αρές Οκτωβρίου σχετικός με την προμήθεια αναπηρικών βοηθημάτων Κανονισμός, αντέγραψε μέχρι  ... κεραίας τα προβλεπόμενα της εγκυκλίου 37 που είχε – υποτίθεται – απορριφθεί. Νέο κύμα διαμαρτυριών, μετωπική καταγγελία της εξαπάτησης από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, νέα ... αναστολή από πλευράς ΙΚΑ. Η τελευταία εγκύκλιος (79) διατηρεί τις ισχύουσες προ της αποδοκιμαστέας εγκυκλίου 37 τιμές μέρι το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως ... δέσμευση διαβούλευσης τούτη την φορά. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα, μιάς και η διαβούλευση για βελτιώσεις έχει – υποτίθεται – ολοκληρωθεί και οι προτάσεις των μετεχόντων έχουν κατατεθεί.

Με την υπόμνηση ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τη νέα εγκύκλιο της ... παράτασης χρόνου στο σύνολό της επισκεπτόμενοι την διεύθυνση  http://www.disabled.gr/lib/images/41628.pdf, οφείλουμε βάσει της κοινής λογικής να συμπεράνουμε ότι το άνευ προηγουμένου “δούλεμα” της διοίκησης του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους με αναπηρία δεν μπορεί να σημαίνει παρά “προδιαγεγραμμένη σφαγή” βάσει των προβλεπομένων της εγκυκλίου 37, που απλώς αναβάλλεται μέχρις να κοπάσουν ελέω εξάντλησης οι φωνές διαμαρτυρίας

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Καταργούνται τα Κέντρα Αξιολόγησης Μαθητών

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αφήσει τίποτε όρθιο στο διάβα της. Μεταξύ των θυμάτων της είναι και οι μαθητές με κινητική αναπηρία, αυτισμό, κώφωση, τύφλωση, πολυαναπηρίες, προβλήματα λόγου, δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, τους οποίους θεωρεί, κυριολεκτικά, «παιδιά ενός κατώτερου θεού», και τους στερεί τα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης, τα οποία καταργεί, στα πλαίσια της διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που επιχειρεί με πραγματικά υποδειγματικό και αξιοθαύμαστο τρόπο.
Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΔΔΥ απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να βάλει «λουκέτο» στις υπηρεσίες αυτές, στην οποία σημειώνουν ότι τα ΚΕΔΔΥ διαπιστώνουν τις δυσκολίες, στηρίζουν τους μαθητές εκπαιδευτικά μέσα στο σχολείο, προσανατολίζουν την οικογένεια προς τη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης της «μαθησιακής δυσκολίας» του παιδιού τους και λειτουργούν ως «γέφυρα» ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες και φορείς και για το λόγο αυτό δεν πρέπει και δεν μπορούν να κλείσουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ  “ΗΜΕΡΑ”

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ανατέλλει καινούργια μέρα για αναπήρους

Προσλήψεις, επιδόματα και αμεσότερα μέτρα ενσωμάτωσης

Αλλάζει ριζικά το σκηνικό των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με αναπηρίες. Αυξάνεται ο προϋπολογισμός στα 35 εκ. και με τη βοήθεια του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, εφαρμόζεται πλέον και στην Κύπρο η Σύμβαση του ΟΗΕ.

Πιο αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τα άτομα με αναπηρίες, αφού με την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματά τους, πλέον διαφοροποιείται τόσο ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων Αξιολόγησης, όσο οι διαδικασίες αξιολόγησης, τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα που θα συμπληρώνονται, το είδος της κάρτας αναπηρίας, αλλά και οι εκθέσεις που θα εκδίδονται.

Αν και ήδη στο τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες λειτουργούν προγράμματα κοινωνικών συνοδών, απασχόλησης, δίνονται επιδόματα και υπάρχει ο νόμος ποσόστωσης και αξιολόγησης αναπήρων από γιατρούς, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, Χριστίνα Φλουρέντζου Κακουρή, δηλώνει ότι ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή «είναι μέσω ενός επιστημονικού συστήματος και μιας αξιολόγησης η οποία θα είναι συνεχούς ροής, δηλαδή θα αξιολογούνται συνεχώς άτομα στα τρία κέντρα αξιολόγησης, που θα δημιουργηθούν για να διαπιστώνονται οι ανάγκες τους (είτε είναι οικονομικής φύσεως, είτε είναι ανάγκες για κατάρτιση, απασχόληση, συνοδούς).

Τώρα όλα αυτά θα μπορούν να διαπιστώνονται σε πολύ πιο ολοκληρωμένο και επιστημονικό βαθμό, για να μπορεί η πολιτεία να αποφασίζει τι παρεμβάσεις χρειάζεται κάθε άτομο, με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωσή του». Σε επίσκεψη που είχε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών χθες, στα νέα γραφεία του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, στα Λατσιά, σημειώθηκαν γι' άλλη μια φορά τόσο τα προβλήματα των αναπήρων όσο και νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τρία κέντρα αξιολόγησης για 15.000 αναπήρους

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για την ευημερία των ατόμων με αναπηρία από 20 εκ., που είναι το 2011, σε 35 εκ. το 2012, κάτι που δείχνει ανάμεσα σε άλλα ότι αυξάνονται και οι ενέργειες για κάλυψη των διαφόρων αναγκών σε όλες τις κατηγορίες αναπηριών.
Η κοινοβουλευτική Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τον ταχύ τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, που σκοπό έχουν το όφελος της ευημερίας των αναπήρων, ώστε να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και δηλώνει ευτυχής που το ΤΚΕΑΑ παρακολουθεί και εφαρμόζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, συντονίζει την αξιολόγηση των αναπήρων σε τρία κέντρα αξιολόγησης για 15.000 αναπήρους όλων των κατηγοριών, και τέλος προσπαθούν με κάθε τρόπο για την καλύτερη και αμεσότερη ενσωμάτωση των αναπήρων στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, Σοφοκλής Φυττής, ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι με την εφαρμογή του νόμου ποσόστωσης το 2010, διορίστηκαν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία 28 άτομα εκπαιδευτικοί με αναπηρίες και φέτος προβλέπεται να διοριστούν ακόμα 35. «Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για να εργάζονται οι ανάπηροι ως εκπαιδευτικοί διαφόρων κατηγοριών και να φαίνονται χρήσιμοι στην κοινωνία, και να μην περιορίζονται άνεργοι στο σπίτι τους παίρνοντας μόνο το επίδομα», δήλωσε ο κ. Φυττής, τονίζοντας ότι είναι επίσης σημαντικό το ότι όλοι οι ανάπηροι, ακόμα και να βρουν εργασία, συνεχίζουν και παίρνουν το αναπηρικό επίδομα από το τμήμα.

Επιδόματα κατά κατηγορίες

Τα θέματα που αφορούν το τμήμα αλλά και οι αναπηρίες είναι πάρα πολλές και για όλα, ακόμα και για τις ψυχικές αναπηρίες, σύμφωνα με τον κ. Φυττή, υπάρχουν λύσεις όπου με διάλογο και δρομολόγηση μπορούν να λυθούν. Η κ. Φλουρέντζου, αναφέροντας τη δυσκολία πολλές φορές στο να βρουν γιατρούς για να μπουν στις πολυθεματικές ομάδες αξιολόγησης, εξήγησε ότι με τη μηχανογράφηση υπηρεσιών θα λυθεί και το πρόβλημα αυτό. Όσον αφορά ορισμένες ασθένειες οι οποίες είναι εξελισσόμενες με το χρόνο, πρότειναν να γίνονται εξετάσεις κατά στάδια, πχ κάθε χρόνο. Τέλος, σχετικά με τα επιδόματα, ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να δίνονται κατ' άτομο, αλλά κατά κατηγορίες, εξηγώντας ότι πιθανόν να υπάρχουν 3, 4 είδη επιδομάτων, ανάλογα με την αναπηρία.

Ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και η νομική της ισχύ ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2011.

Σκοπός της Σύμβασης είναι να προάγει, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών απ' όλα τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και να προάγει το σεβασμό για την εγγενή αξιοπρέπειά τους. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ετοίμασε το 2010 εσωτερικούς κανονισμούς, που εγκρίθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, για τη λειτουργία των Πολυθεματικών Επιτροπών για την αξιολόγηση των ατόμων με αναπηρίες, μέσω της αγοράς υπηρεσιών ιατρών και άλλων επαγγελμάτων υγείας.
Το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας σχεδιάζεται στη βάση του προτύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την προοπτική να δημιουργήσει μια ορθή, επιστημονική και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την αναπηρία στην Κύπρο, που θα επιτρέψει τη στόχευση των παρεμβάσεων της Πολιτείας για την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες.

Πηγή: sigmalive.com
 

Πελοπόννησος-Κρήτη κολυμπώντας!

Πέρασε 28 ώρες στην θάλασσα για καλό σκοπό.
Στην περιοχή Μπάλος της Κισάμου, έφθασε χθες το πρωί ο αθλητής και γιατρός Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος, ο οποίος ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης με αφετηρία τις ακτές της Πελοποννήσου και διέσχισε απόσταση μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα, μένοντας 28 ώρες μέσα στη θάλασσα.

Το εγχείρημα του 35χρονου, είχε ως στόχο την προβολή του συλλόγου εθελοντικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας», που δραστηριοποιείται στα Χανιά και βρίσκεται στο πλευρό παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο. Μέσω του εγχειρήματος αυτού, ο Γεώργιος Τσιάνος, αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να γίνουν εθελοντές και δωρητές αίματος και μυελού των οστών.

Εμφανώς εξαντλημένος αλλά απολύτως καλά στην υγεία του, όπως γράφει το Cretalive.gr, δήλωσε: «Το μήνυμα είναι η προσφορά και ο υγιής αθλητισμός, αυτό μόνο».

»Η υπερπροσπάθεια του υπεραθλητή ας αποτελέσει παράδειγμα για την κοινωνία μας», δήλωσε η αντιδήμαρχος Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη που υποδέχτηκε τον τολμηρό αθλητή στα Χανιά.


Πηγή: newsbeast.gr

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τι δικαιούται και υπό ποιες προϋποθέσεις ένα άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) σε σχέση με το αυτοκίνητο

Τι δικαιούται και υπό ποιες προϋποθέσεις ένα άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) σε σχέση με το αυτοκίνητο; Ένας σύντομος οδηγός... για να μάθουμε (ή να θυμηθούμε) όσα πρέπει να ξέρουμε.



  • Δικαιούχοι της μπλε κάρτας (ή αλλιώς κάρτας στάθμευσης ΑΜΑ) είναι οι ακόλουθοι:



4. Ως δικαιούχοι του Δελτίου Στάθμευσης για Α.Μ.Α ορίζονται:
α) Οι κάτοχοι των οχημάτων τα οποία έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (ΦΕΚ166/Α71998), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43/Α71990).
β) Οι κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων που έχουν αποκτηθεί χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία περί απαλλαγής τελών ταξινόμησης για Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναδοχής ή υιοθεσίας Ατόμων με Αναπηρίες.
στην κατηγορία Α ανήκουν όλοι όσοι δικαιούνται ατέλεια από το τέλος ταξινόμησης εισαγωγής αυτοκινήτου.





  • Δικαιούχοι της ατέλειας είναι:



Α) Σύμφωνα με το νόμο (άρθρα 16 του Ν. 1798/88 και 23 του Ν. 1882/90) δικαίωμα αδασμολόγητης εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ηλικίας 4 έως 70 ετών:
- Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
- Κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
- Κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67% από τα οποία το 40% τουλάχιστον στο ένα κάτω άκρο.
- Ολική τύφλωση και στα δύο μάτια με ποσοστό αναπηρίας 100.
- Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.
- Πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
- Πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή αιμορροφιλία.
- Πάσχουν από δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία (βάσει του Νόμου 3402 (άρθρο 17) στο ΦΕΚ 285Α' / 14-10-2005, περί "Αναδιοργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας και λοιπές διατάξεις", αλλά και την  εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων (Αρ. Πρωτ. Δ.485/70/Α0018-14 Μαρτίου 2006) (Πληροφορίες εδώ)
- Πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Επίσης δικαιούχοι είναι:
Β) Έλληνες ανάπηροι:
α) πολέμου αξιωματικοί και οπλίτες
β) αξιωματικοί και οπλίτες των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, άνδρες της Αγροφυλακής,
γ) υπάλληλοι της τελωνειακής υπηρεσίας εντεταλμένοι στη δίωξη λαθρεμπορίου συνέπεια τραύματος, οι οποίοι κρίθηκαν ή κρίνονται ανίκανοι για ενεργό υπηρεσία, συνέπεια τραύματος ή νοσήματος εν υπηρεσία και οι οποίοι εξαιτίας αυτού λαμβάνουν σύνταξη,
δ) πολίτες οι οποίοι κατέστησαν ανάπηροι από 21/4/1967 έως 23/7/1974, συνέπεια της δράσης τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος.
Γ. Έλληνες ανάπηροι μετανάστες και εργάτες εξωτερικού, μπορούν να φέρουν ατελώς το κομιζόμενο επιβατικό τους αυτοκίνητο όταν επιστρέφουν στη χώρα για μόνιμη εγκατάσταση.
Δ. Ανάπηροι πολίτες των άλλων Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι εργάζονται ή έχουν εργαστεί στη χώρα μας και διαμένουν σε αυτή.




  • Τι έκταση καλύπτει η ατέλεια και ποιος πρέπει να είναι ο κυλινδρισμός και ο τύπος του αυτοκινήτου που εισάγεται ατελώς από αναπήρους;

Η ατέλεια που παρέχεται καλύπτει το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας (η απαλλαγή για τα τέλη κυκλοφορίας δεν ισχύει όταν οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού από του δικαιούμενου με την καταβολή του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης ή όταν παραλαμβάνεται από έλληνες μετοικούντες)
Ο Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή καθώς και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός ΕΕ) καταβάλλονται κανονικά.
Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κ.εκ. Κατ’ εξαίρεση οι άνω των 18 ετών ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% δικαιούνται μέχρι 2.000 κ.εκ.
Υπάρχει δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης (30% για άνω των 1650 κ.εκ. μέχρι 2000 κ.εκ. και 58% για τα άνω των 2.000 κ.εκ.).
To αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για να χορηγηθεί ατέλεια.



  • Τα δικαιολογητικά για την ατελή ταξινόμηση ενός αυτοκινήτου είναι τα ακόλουθα:

1) Υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/86 στην οποία να δηλώνεται ότι: "δεν έχω παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με καμιά ατέλεια και ότι το παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις προσωπικές μου ανάγκες και δεν θα το παραχωρώ ούτε με ενοίκιο, ούτε με κόμιστρο και δεν θα το μεταβιβάσω χωρίς την έγκριση της Τελωνειακής Αρχής. Επίσης δεν βρίσκομαι σε ίδρυμα ή γηροκομείο"

2) Επίσης σε υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/86 θα δηλώνεις σε ποια οικονομική εφορία ανήκεις, σε ποια Δ/νση Συγκοινωνιών και σε ποιά τροχαία, χωρίς γνήσιο υπογραφής.

3) Αίτηση προς το Τελωνείο Αθηνών που θα αναφέρει "Να μου παραδώσετε ένα επιβατικό αυτοκίνητο καινούργιο μάρκας ...... ως αναπηρικό".
Η αίτηση θα γίνει σε κόλλα αναφοράς και όχι σε υπεύθυνη δήλωση Μ1599/86.

4) Εξουσιοδότηση προς τον Εκτελωνιστή

5) Αίτηση Απόδοσης Εμπορευμάτων (Γενικών Αποθηκών).

6) Αντίγραφο αστυνομικής Ταυτότητας

Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι αιτήσεις θα είναι θεωρημένες από Αστυνομική ή άλλη Δημόσια Αρχή για το γνήσιο της υπογραφής.

7) Αποδεικτικά στοιχεία κατοικίας αναπήρου. Αυτά μπορεί να είναι:
α) Λογαριασμός ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΥΔΑΠ, εάν υπάρχει στο όνομα του αναπήρου και φαίνεται σαν διεύθυνση κατοικίας του αυτή που δηλώνει στα υπόλοιπα χαρτιά και στη Γνωμάτευση.
ή
β) Απόκομμα σύνταξης του ανάπηρου που να φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του που πρέπει να είναι ίδια με αυτή που δηλώνει στα υπόλοιπα χαρτιά
ή
γ) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του ανάπηρου, θεωρημένη από την εφορία, εφ'όσον η διεύθυνση που αναγράφεται είναι ίδια με αυτή που δηλώνει στα υπόλοιπα χαρτιά

8 ) Γνωμάτευση της αρμόδιας Επιτροπής ότι έχει ανάγκη αναπηρικού αυτοκίνητου. Εάν η απόφαση είναι της Β' βάθμιας επιτροπής θα πρέπει να γράφει το νούμερο της γνωμάτευσης της Α' βάθμιας πάνω στην Β' βαθμια και επίσης θα προσκομίζεται και φωτοτυπία της Α' βαθμιας γνωμάτευσης. Εάν είναι Α' βάθμιας επιτροπής χρειάζεται υποχρεωτική παραίτηση του Νομάρχη βάσει της υπ. Αριθμ. Δ. 1772/111/22.08.90 Διαταγής του Υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή σφραγίδα και υπογραφή ότι "Δεν συντρέχει λόγος προσφυγής στην Β' βαθμια επιτροπή κ.λ.π."
Ο χρόνος προσφυγής από την Α' βάθμια επιτροπή στην Β' βάθμια είναι ένας μήνας από την ημερομηνία εκδόσεως της Α' βάθμιας.
Για οποιαδήποτε διόρθωση επί της γνωματεύσεως θα πρέπει να υπογράφει η πλειοψηφία της επιτροπής (π.χ. εάν η επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη θα πρέπει να υπογράφει ο πρόεδρος και τουλάχιστον δυο μέλη της επιτροπής), με τις ατομικές τους σφραγίδες καθώς επίσης χρειάζεται και η στρογγυλή σφραγίδα στο σημείο που έγινε η διόρθωση.




  • Σε περίπτωση ανήλικου ανάπηρου ή ενήλικου νοητικά καθυστερημένου από ποιον ασκείται το δικαίωμα της ατέλειας; 

Στους ανήλικους ανάπηρους των παραπάνω κατηγοριών από 4-18 ετών το δικαίωμα ατέλειας παραχωρείται σε αυτόν που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία και στους ενήλικους νοητικά καθυστερημένους από πρόσωπο που με οριστική δικαστική απόφαση έχει οριστεί επίτροπος (ή δικαστικός αντιλήπτορας) αυτού.




  • Τα δικαιολογητικά για την έκδοση της κάρτας στάθμευσης ΑΜΑ είναι τα ακόλουθα: 


Άρθρο 2
Αρμοδιότητα, διαδικασία, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για τη χορήγηση του Δελτίου Στάθμευσης Α.Μ.Α.
Η χορήγηση του Δελτίου Στάθμευσης ανατίθεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Οι δικαιούχοι του Δελτίου Στάθμευσης Α.Μ.Α. όπως ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του παρόντος διατάγματος, προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) έντυπη αίτηση,
β) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος,
γ) φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης του αιτούντος,
δ) δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες (τύπου ταυτότητας),
ε) το ειδικό σήμα στάθμευσης για αναπηρικά οχήματα, το οποίο προβλέπεται από την Γ4Α/Φ/3012/1984 Απόφαση Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, εφόσον αυτό έχει χορηγηθεί,
στ) για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο εδάφιο (β) της παραγράφου 3, του άρθρου 1 του παρόντος, ως δικαιολογητικά επιπλέον κατατίθενται, κάθε διοικητική ή δικαστική πράξη ή απόφαση σχετική με την υιοθεσία ή την αναδοχή Ατόμων με Αναπηρίες.




  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης έγκρισης οδήγησης αναπηρικού αυτοκινήτου από άλλο πλην του δικαιούχου προσώπου; 

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο μπορεί, για καλύτερη εξυπηρέτηση του ανάπηρου, να οδηγείται και από άλλα πρόσωπα (ένα ή δύο) με την υποχρέωση να επιβαίνει ο ανάπηρος, ύστερα από άδεια της τελωνειακής αρχής, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεώς του, στην οποία θα δηλώνει τα πρόσωπα που επιθυμεί να το οδηγούν και τα οποία δεν πρέπει να διαμένουν μακριά από την κατοικία του.


  • Τι κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση που το αυτοκίνητο οδηγείται από τους οριζόμενους οδηγούς χωρίς να επιβαίνει ο ανάπηρος;

Η οδήγηση του αυτοκινήτου χωρίς να επιβαίνει σε αυτό ο ανάπηρος αποτελεί απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 293 €.
Το παραπάνω πρόστιμο δεν επιβάλλεται, εφόσον η οδήγηση του αυτοκινήτου γίνεται μέσα στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας του ανάπηρου. Εφόσον γίνεται εκτός των ορίων του νομού, πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται σε εξαιρετικές ή επείγουσες περιστάσεις ή έγινε αποκλειστικά και μόνο για λόγους εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών του αναπήρου.
Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο διατίθεται σε άλλες χρήσεις επιβάλλονται κυρώσεις όπως άρση της ατέλειας, λαθρεμπορία κ.ά.


Αυτό το άρθρο προέρχεται από το:     AμεA - Άτομα με Αναπηρία

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ο κίνδυνος απουσίας της ελληνικής εθνικής ομάδας των Παρολυμπιονικών από το Λονδίνο, το 2012

Ο κίνδυνος απουσίας της ελληνικής εθνικής ομάδας των Παρολυμπιονικών από το Λονδίνο, το 2012, είναι ορατός όπως γράφει στο Onsports o δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης.
«Η απαξίωση του αναπηρικού κινήματος γίνεται άμεσα αντιληπτή από την ελληνική Παρολυμπιακή Επιτροπή. Οι επιχορηγήσεις σταμάτησαν και τα αθλητικά σωματεία, με τους παγκόσμιους πρωταθλητές μας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο κίνδυνος απουσίας της εθνικής ομάδας των παρολυμπιονικών στο Λονδίνο το 2012 είναι ορατός. Αυτό πρακτικά σημαίνει δυσφήμιση της χώρας μας και απομόνωση των αναπήρων αθλητών.

Ο υπουργός Υγείας, στην εποπτεία του οποίου βρίσκεται η Παρολυμπιακή Επιτροπή, δηλώνει ανήμπορος να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τους παγκόσμιους – έλληνες αθλητές. Η Γ.Γ.Α. απουσιάζει και ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι το θέμα των αναπήρων δεν είναι και τόσο επείγον και σοβαρό για να ασχοληθεί! Στην αυγή του 2012, η σύσκεψη που συγκάλεσε η Ελληνική Παρολυμπιακή Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη, οδηγεί τα πράγματα στην ευρωπαία Επίτροπο Κα Ανδρούλα Βασιλείου για να δώσει λύση στο θέμα της χώρας μας!

Η σημερινή κυβέρνηση κατευθύνει τη χώρα σε χρεοκοπία σ’ όλα τα επίπεδα. Ας αντιληφθούν οι πολίτες, έξω από κόμματα και χρώματα, ότι το αναπηρικό κίνημα και η εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις, αυτή τη στιγμή, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δε μπορεί να εφαρμόσει πατριωτικές πολιτικές για τον αθλητισμό.

Καλώ τα αθλητικά σωματεία των ΑΜΕΑ σε συστράτευση και κοινό αγώνα, για να πετύχουμε τη δικαίωση των κόπων των αθλητών – πρωταθλητών μας. Η αγάπη για τον «καθαρό» αθλητισμό ξεπερνά κρίσεις και διακρίσεις. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να τα καταφέρουμε».
Συντάκτης:  Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης
From networkedblogs

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Υπ. Εργασίας: Σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

Το υπουργείο Εργασίας κοινοποίησε εγκύκλιο σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας»

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3863/10 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (ΦΕΚ Α΄ 115), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 76 του ν. 3996/11 (ΦΕΚ Α΄ 170), από 1/1/2011 συστήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο απευθείας στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
Ως ημερομηνία κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές όπως αναφέρονται στην παρ. 7 του ν. 3863/10, ορίσθηκε η 1/9/2011.

Με τις παρεχόμενες από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.

Σε (45) σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕ.Π.Α.

Για τη διαδικασία συγκρότησης των Υγειονομικών Επιτροπών καθώς και για κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία δεν προβλέπεται από το άρθρο 6 του ν. 3863/11, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2556/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/08.
Γραμματείς των Επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των λοιπών ΦΚΑ και του Δημοσίου. Για τη συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας των επαρχιών, τη θέση του Προέδρου και των μελών καλύπτουν ιατροί του Ειδικού Σώματος, που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή ιατρών του Ειδικού Σώματος ως μελών των Υγειονομικών Επιτροπών των επαρχιών, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, ιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή Υποκατάστημα, ιατροί του ΕΣΥ και των ΦΚΑ από όμορους νομούς, εξαιρουμένων των παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων.
Οι Γραμματείες των σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., όπου και γίνεται η κατάθεση των αιτήσεων, στεγάζονται στα κτίρια των Τοπικών ή Περιφερειακών Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι διευθύνσεις τους παρατίθενται στον επισυναπτόμενο Πίνακα 1.
Σε περίπτωση που για ουσιαστικούς λόγους δεν έχει καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι 31/8/2011, οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Α) Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, να αποσταλεί στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.
Β) Για τις αιτήσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, που εκκρεμούν στις Υγειονομικές Επιτροπές, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν πλέον και τα νέα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν οι ίδιοι στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Τα βασικά σημεία της διαδικασίας που θα ακολουθείται για την παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι τα εξής:

α) Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο, που θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις οδηγίες για παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στον οικείο φορέα του.
Στη συνέχεια, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται από το φορέα στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια

Υγειονομική Επιτροπή.

β) Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ή τους πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας προκειμένου να υπαχθούν στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας, η σχετική αίτηση υποβάλλεται στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. από τους ίδιους.
Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές καθορισμού ποσοστού αναπηρίας θα εξετάζονται όλοι οι πολίτες που αιτούνται τη χορήγηση των παραπάνω παροχών ακόμη και εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα απαιτείτο μόνο ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

γ) Η κρίση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής αποστέλλεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία εκδίδει τη σχετική απόφαση και την αποστέλλει στον οικείο φορέα, με κοινοποίηση στον ασφαλισμένο ή τον ενδιαφερόμενο, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπομπή.

δ) Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Φορέων, οι ασφαλισμένοι, εφόσον αυτό προβλέπεται από τους οικείους κανονισμούς τους, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται στις Υγ. Επιτροπές χωρίς παραπεμπτικό.
Όλοι οι παραπάνω υποβάλλουν ένσταση σε ένα από τα σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., από όπου και θα διαβιβάζονται στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας.
Σημειώνεται ότι για να εξεταστεί υποβληθείσα ένσταση θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι που θα αναφέρονται στο κείμενο της ένστασης. Η αξιολόγηση του λόγου της ένστασης θα διενεργείται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας και τυχόν απόρριψή της θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με παράθεση του σκεπτικού της απόρριψης της ένστασης. Συνεπώς, η υποβολή ένστασης στην απόφαση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του προσφεύγοντος, στην οποία θα αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους η εκδοθείσα από την Υγειονομική Επιτροπή απόφαση δεν είναι τεκμηριωμένη ή σύννομη και πρέπει να εξετασθεί εκ νέου στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

ε) Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, από τον αντίστοιχο Ασφαλιστικό Φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.
Το παραπάνω ποσό καθορίζεται με την Φ.40021/26407/2051/2006 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση και αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απολογιστικά στο τέλος του έτους.

Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας πλην των ανωτέρω περιπτώσεων, το ποσό καταβάλλεται από τους ίδιους με την προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,14 ευρώ από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής των αιτημάτων καθορισμού ποσοστού αναπηρίας στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων, έντυπα αιτήσεων και οδηγίες συμπλήρωσής τους, απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Επιτροπών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (http://www.ika.gr/).

Παρακαλούμε για την άμεση κοινοποίηση της παρούσας εγκυκλίου σε όλες τις Υγειονομικές Επιτροπές εποπτείας σας καθώς και για την αυστηρή τήρηση των παρεχόμενων οδηγιών, η οποία θα βοηθήσει τις υπηρεσίες να διεκπεραιώνουν σε σύντομο χρόνο τα υποβαλλόμενα αιτήματα αλλά, κυρίως, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Εσωτ. Διανομή:
1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα
3. Γραφείο κ. Γεν. Δ/ντριας Κ.Α.
4. Γραφείο κ. Γεν. Δ/ντριας Διοικ. Υποστ.
5. Δ/νση Διοικ. Οργάνωσης Τμήμα Α΄
6. Ολες τις Δ/νσεις και Τμήματα της Γ.Γ.Κ.Α.
7.ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Επισυνάπτεται Πίνακας με τα Σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

ΑΠΟ disabled.gr